måndag 5 september 2011

Musikbloggen flyttar nu över till bibliotekets blogg!

Musikbloggen kommer framöver att leva vidare på kungalvbibliotek.blogspot.com där kommer musiken att få en egen Musikrubrik och vi hoppas att ni som följt musikbloggen följer med över till denna blogg.

tisdag 16 augusti 2011

Vad vill ni ha?

Denna veckan är den sista undertecknad jobbar på Kungälvs stadsbibliotek. I lite över fem år har jag varit huvudansvarig för musikinköpen till biblioteket. Det har varit en alldeles fantastisk arbetsuppgift. Och det bästa av allt är att se att kungälvborna har kommit och lånat.

Nu kommer någon annan ta över mina uppgifter då jag kommer byta arbetsplats. Men förhoppningen är att Kungälvs stadsbibliotek även i fortsättningen ska ha en levande musikavdelning.

För att hjälpa till att hålla kvaliteten hög så vill vi gärna ha in så många tips, på musik som ni vill ha, som bara går. Meddela personalen när ni besöker biblioteket eller maila in tips till stadsbiblioteket@kungalv.se


onsdag 27 juli 2011

Thurston

Vi på Kungälvs musikblogg älskar Sonic Youth och så även deras ena frontman Thurston Moore i sina soloprojekt och sidoprojekt. Han är främst känd som experimentell gitarrist men har även en melodisk och fin röst, ibland med någon sorts vaggvisekaraktär som passar materialet på nya soloalbumet "Demolished Thoughts" alldeles utmärkt. Här är volymen nedtonad och gitarren akustisk. Skivan är producerad av Beck och har jämförts med dennes hyllade "Sea Change" från 2002.

Se efter om skivan är inne
Kolla sedan på dessa videos:


"Blood Never Lies" från nya skivan


"The Shape Is In a Trance" från Trees Outside the Academy 2007


"Pshychic Hearts" från 1995


"Diamond Sea" med Sonic Youth från albumet "Washing Machine" 1995

måndag 25 juli 2011

Amy Winehouse r.i.p. ... och varför dör alla musiker när de är 27?

... den sistnämnda frågan går helt enkelt inte att besvara, men faktum är att ett gäng legendariska musiker gått bort i samma ålder.


Amy Winehouse 1983-2011


Kurt Cobain 1967-1994


Robert Johnson 1911-1938


Jimi Hendrix 1942-1970


Janis Joplin 1943-1970


Brain Jones 1942-1969


Jim Morrison 1943-1971


Richey James Edwards 1967-1995 (förmodligen)


Dave Alexander 1947-1975

Cobain and Hendrix biographer Charles R. Cross writes, "The number of musicians who died at 27 is truly remarkable by any standard. [Although] humans die regularly at all ages, there is a statistical spike for musicians who die at 27."

http://en.wikipedia.org/wiki/27_Club

torsdag 21 juli 2011

Nya skivor på spotify

Nu finns ett urval av skivor från 2011 som finns att låna på biblioteket i en behändig spotifylista.

nytt 2011

Med bl.a. PJ Harvey, James Blake, Graveyard, Lykke Li, Thurston Moore, Stevie Nicks, Fucked Up, Bon Iver och Lady Gaga

Scott

Spotifylista här

Av ingen särskild anledning, utöver att han är allmänt bäst, kommer här en Scott Walker-lista.

Mästerverket Scott 4 finns att låna på biblioteket, låtar från de tre första soloskivorna, lite från 90/00-tal samt lite Walker Brothers finns i listan. Sätt er för allt i världen in i denna sant originella artist om ni inte gjort det.

måndag 18 juli 2011

Året i dansmusik

Steffi - Yours & Mine
Berlinska Ostgut Ton har dominerat technon på 00-talet, klassikerna har avlöst varandra. Steffis nya album är kanske inte banbrytande på något sätt men det dunkar på alldeles underbart!!!!


Peverelist - Dance til the Police Come
Peverelist, veteran på Bristols dubstepscen, har gjort en av årets bästa technolåtar. Titeln beskriver vad det handlar om, dunkla fester i skogar och industrilokaler som fortsätter tills alla tröttnat eller tills polisen stänger ner dem. Låten lyckas se tillbaka nostalgiskt på acid house-eran samtidigt som den flyttar gränserna framåt.


Fleetwood Mac - Brown eyes (MAU's discofied tribute)
Discoedits av gamla poplåtar var förra årets stora dansgolvsplåga. Överhuvudtagen känns det som Discon tagit över många dansgolv här i Göteborg efter några års housedominans. Den här vackra Fleetwood Mac-editen får stå för det.
MAU vs Fleetwood Mac - Erown Byes (MAU's Discofied Tribute) by mau


2562 - This is Hardcore
Inte lika mycket dubstep på listan i år, kanske beror det på att Dubstep börjat bli mer och mer likriktad och kommersiell, medan de som för gränserna framåt, som Peverelist, 2562 och Ramadanman börjar närma sig helt andra musikstilar. "This is Hardcore" från holländaren 2562's senaste album "Fever" är ett exempel på detta.
  2562 - Fever (doubt001cd/lp) [April 2011] by 2562 / A Made Up Sound

Todd Terje - Ragysh
Fjord-house eller norsk disco har varit en vital genre över hela 00-talet och den här dängan av Todd Terje går inte att inte skaka på diverse kroppsdelar till.


Bruno Pronsato - Lovers Don't
Bruno Pronsato's romantiska krauttechno på "The Make Up, the Breakup" (2009) är ett av decenniets bästa album i genren och nya "Lovers Do" följer i samma fotspår. Ännu mer eftertänksamt och tillbakalutat denna gång, ett album av vackra ljud att spaca ut till.


Planningtorock - I'm Your Man 
Denna egensinna electroartist som samarbetat en del med svenska The Knife, har gjort ett starkt album som kommer ut på hipsterbolaget DFA. Svårt att genrebestämma men någon sorts dansmusik är det ju. (Disco Not Disco?)



Morphosis - Silent Screamer
Libanesiske Morphosis album "What We Have Learned" ska imponerande nog ha spelats in på två dagar, något som inte alls hörs på musiken, som är en sofistikerad, jazzig deeptechno-hybrid.

Nya skivor!

Även nu under sommaren ramlar några nya skivor in, eller rättare sagt, några äldre skivor nu finns i sortimentet. det är bara att gå och titta på nyhetshyllan efter;

Paladins - Let's Buzz (rockabilly)
Black Milk - Album of the Year (hiphop)
Justin Adams & Juldeh Camara (västafrikanskt)
Weekend - Sports (indierock)
Gold Panda - Lucky Shiner (electronica)
Jatoma - Jatoma (techno)
DJ /Rupture - Special Gunpowder (electroniskt/dub)

torsdag 14 juli 2011

Ond bråd död!

Jag tycker att 1349s tredje album Hellfire från 2005 är det bästa i norsk black metal och i genren överhuvutaget kanske bara överträffat av svenska Bathorys Under the sign of the black mark från 1987. En kanske inte helt okontroversiell åsikt och jag har all respekt för band som Burzum, Mayhem, Darkthrone, Emperor m.fl. men kombinationen av Frosts (även trummis i Satyricon) mästerligt brutala kulsprutetrummor, en primitiv men klar produktion och episka låtar som "Hellfire" och "I am abomination" gör att skivan står över även klassikerna i den ondaste norska musiken.

På uppfäljaren revelations of the black flame som nu finns att låna på biblioteket, har just det halsbrytande tempot tonats ner, för ett mer stämningsfullt mörkt groove. Även den sidan behärskar 1349 till fulländning och när blast-beatet väl kommer några minuter in i andra låten Serpentine Sibilance, är gåshuden ett faktum.



Lyssna även på denna klassiker:

onsdag 13 juli 2011

Det skulle ju vara dans dans dans



Strut records har det senaste året försett oss med massor av fina cd-samlingar. De gräver fram musik från världens alla hörn och allt de hittar svänger något enormt. Är det en skiva ni ska ha till grillfesten i sommar så är det Sofrito - Tropical discotheque. Blandningen av den sensuella svänget från latinamerika med mer hårdföra afrikanska rytmer gör resultatet väldigt lyckat. Skivan finns att låna nu.

http://www.strut-records.com

tisdag 12 juli 2011

Mina favoritmixar just nu

... kommer alla från den alltid levererande residentadvisor.net
, världens bästa site för elektronisk musik. Motbevisa mig gärna, men just nu precis som förra året och året före det verkar det så.

Planningtorock har samarbetat en del med svenska The Knife och gör elektronisk musik som överskrider genrebeskrivningar. Senaste albumet W släpptes på DFA (LCD Soundsystem, Hercules & Love Affair, The Rapture mm) och är alldeles utmärkt precis som denna mix:

http://www.residentadvisor.net/podcast-episode.aspx?id=266



Convextion är något så ovanligt som en dubtechnoartist från Austin, Texas. Jag har själv aldrig hört talas om någon Texas-techno och det mest namnkunniga samarbetet Convextion gjort är med mitt favortbolag Deepchord, från Detroit. Convextion har varit aktiv sedan 90-talet men endast fått ut ett fåtal skivor, några under electro-aliaset ERP. Men kvaliteten har varit jämn och hög, precis som i detta liveset:

http://www.residentadvisor.net/podcast-episode.aspx?id=265


... medan DJ Qu helt enkelt mixar tung Deep House
http://www.residentadvisor.net/podcast-episode.aspx?id=267

OBS! Podcasts på RA ligger kvar under en begränsad tid så snabba er att ladda ner! :) Men läser ni detta när de här mixarna redan är arkiverade, kolla bara upp vilka som finns uppe!

torsdag 7 juli 2011

Som en tavla



Omslaget på Bon Ivers nya självetitlade skiva är som gjort för att införskaffas på vinyl. Först då ser man hela konstverket. Har ni inte gjort det utan vill åt musiken så har vi nu skivan för utlån. Även nytt med:

Gillian Welch
Eilen Jewell
Baskery
Beyonce
Jill Scott
Eric Saade

onsdag 6 juli 2011

Lugnt men ändå inte



Visst är det mycket lugnare skivutgivning under sommaren men vi får in nytt till biblioteket då och då. Missa särskilt inte Woods nya skiva Sun & shade. Det är ett band som bara blir bättre och bättre.

Några andra nyheter är:

Eddie Vedder
Vetiver
Arctic Monkeys
Yelle

Mer nytt kommer inom kort.

tisdag 21 juni 2011

Dylan Leblanc



Är han nästa stora singer-songwriter? Den frågan kan man ställa sig om Dylan Leblanc. Skivan Paupers feild från förra året är en storstilad debut. Men vi har sett många män och kvinnor i den här genren som bara har en eller ett par stora skivor i sig. Fast med ynglingen Deblanc känns det som det finns mer.

Ikväll spelar han tillsammans med bland annat Band of Horses, Basia Bulat och First Aid Kit på Trädgårn i Göteborg. Vi får se om han bjuder på några nya låtar.

måndag 20 juni 2011

Ny mix

Bland de nya skivor som ställdes ut i hyllan idag var den musikaliska spridningen stor. Kolla efter:

Dark Dark Dark
Warren Haynes
Thurston Moore
Seasick Steve
My Morning Jacket
Tim Hecker
Fucked Up
Brad Paisley
Watermelon Slim

torsdag 9 juni 2011

Nyheter hela tiden



Ni vet väl att vi ständigt får in ny musik även om vi inte skriver om det här på bloggen. Ett gäng skivor har ställts ut det senaste. Bland annat den formidabla skivan Diamond mine med King Creosote & Jon Hopkins.

Levon Helm



Vem är rockhistoriens bästa och coolaste trummis? Svaret kan mycket väl vara Levon Helm. Svänget han och de andra i The Band fick till går inte att slå.

Nyligen kom skivan Ramble at the Ryman med Levon Helm. Inspelad live så visar den att han trots sjukdom kan fortfarande. Lyssna ovan och kom och låna.

tisdag 31 maj 2011

Gang Gang Dance



Med nya skivan Eye contact har bandet Gang Gang Dance tagit ytterligare ett steg mot odödlighet. Lyssnar man bara nog så kommer belöningen. Skivan finns nu att låna. Ovan kan man höra det drygt elva minuter långa inledningsspåret Glass jar.

tisdag 24 maj 2011

Nytt

Idag kom följande nya skivor in:

Oh Land
Band of Heathens
Stevie Nicks
Kate Bush
Thorsten Flinck
Ison & Fille
Blind Boys of Alabama
Jenny Hval

Bob Dylan 70 år

Jaha, får se vad man kan skriva om Dylan att få knäskålarna sönderslagna av någon rabiat Dylanman. Senaste dagarnas artikelserie i DN gör mig helt klart nervös.

Vi har i alla fall ställt fram ett Dylanbord på biblioteket. På det finns skivor, biografier och DVD.

Jag hade tänkt lista mina favoritlåtar men insåg snabbt att youtube har begränsad Dylantillgång. Det här är det bästa av vad jag hittade och jag passar på att tipsa om albumen de är med på!


Time Out of Mind, 1997

Det här tv-framträdandet hjälpte helt klart mig över till rätt sida av Dylan-staketet i mina tonår på det sena 90-talet. Time Out of Mind hyllas som en comebackskiva och starten på en stark period sent i karriären som väl egentligen håller på fortfarande.




Blood On the Tracks, 1975
Dylans skilsmässoskiva är för mig hans bästa. Istället för att vara oåtkomligt poetiskt geni (Blonde on Blonde) eller politisk agitator (Times They Are a-Changin') skriver han med samma precision om kärlek, svek och uppbrott på detta mästerverk. I vilken vers han sjunger "blue" bäst i denna liveinspelning av "Tangled Up in Blue", lämnar jag åt experterna




Highway 61 Revisited, 1965
Dylan pluggade in elgitarren vilket räckte för att skapa skandal i den folkmusikscen han på den tiden var kung över. Historien visar att han gjorde rätt, "Like a Rolling Stone", "Ballad of a Thin Man" och "Desolation Row" är bland det bästa som spelats in.

fredag 20 maj 2011

Rockabilly

Vi forsätter vår mission att köpa in rockabilly så som den ska låta. Det är väl egentligen inga fel att den här typen av musik dyker upp i de mest kommersiella sammanhang och smak är som alltid subjektivt. Men hur man än försöker så går det inte att återskapa rockabilly från mitten av 50-talet.

Till vår hyfsat dirga samling av rockabillymusik så finns nu också skivan Underground rockabilly att låna. Bland de 25 låtar hittar du bland annat de tre fantastiska låtarna nedan.





tisdag 17 maj 2011

Clandestino-festivalen

Clandestino är en festival i Göteborgs innerstad som försöker lyfta fram musik du inte får höra någon annanstans. Ofta handlar det om artister från delar av världen som inte är Europa eller USA, dvs sådan musik som i vanliga fall buntas ihop i ”World Music” - facket men som bredden på festivalen visar, har väldigt lite gemensamt. Det blir etiopisk jazz med Mulatu Astatke, knastrig electronica av Hype Williams, hiphopbeats som samplar vietnamesisk 70-talsmusik med franske Onra, spoken word/rap med belgisk-kongolesiske Baloji bland mycket annat samt föreläsningar och diskussioner med revolutionerna i nordafrika som tema.

För första gången i år, håller festivalen till på Storan.


Junip och Hindi Zahra kan ni lyssna på i musikmontern på Kungälvs bibliotek.


Den mystiska London-Berlinduon Hype Williams (ingen relation till musikvideoregissören) ska bjuda på ett spektakulärt framträdande som innefattar löpband. Ja.



Mulatu Astatke från Etiopien är en av de största inom modern jazz och gjorde soundtrack till Jim Jarmusch-filmen Broken Flowers


Lyssna på mer musik och snack med arrangörerna här:

Fågelvägen110503clandestino by fagelk103

Woody West

Förra hösten firade konsertarrangören Woody West tio år. Från att i början ordnat små spelningar på restaurang Jord i Göteborg så är man nu en respekterad bokare som anordnar konserter flera gånger i månaden på olika scener, med Pusterviksbaren som bas, runtom i Göteborg.

Woody West har sin musikaliska grund i den amerikanska rootsmusiken. Denna mix av rock, country, soul och blues får ofta benämningen americana Ett uttryck som används i brist på annat. I stort sett alla artister värda namnet inom genren har Woody tagit till Göteborg. Vi som bor i närheten ska vara mycket glada för detta.

Den 21 juni har Woody West en minifestival på Trädgårn i Gbg. Åtta band spelar på de tre scenerna. Tre av banden kan du nu lyssna på i våra lyssningsstationer. Dessa är Band of Horses, Dylan Leblanc och First Aid Kid. Andra band som spelar denna junikväll är bland annat Papercuts, Vetiver och Basia Bulat.

Något som genomsyrar alla Woodys arrangemang är den trevliga stämningen. Andra kännetecken är män med skägg, mycket denim och ett och annat par med cowboy boots. Så varför inte besöka Trädgårn för en fin sommarkväll i musikens tecken.

Norge

17 maj är Norges nationaldag och vi är inte sämre än att vi uppmärksammar det med att plocka fram några skivor från grannlandet i väst.

Norge är kanske mest känt för 80-talsbandet A-ha med brottarhitten "Take on Me", som finns med på diverse 80-talssamlingar. Vi har två av deras album från 2000-talet.



Det andra man förknippar med Norge är såklart Black Metal, den ondaste formen av hårdrock som blev ökand på 90-talet framför allt på grund av banden Burzum, Mayhem, Darkthrone, Emperor och Immortal som gjort denna fantastiska video:



På 00-talet kom en rad indie-band från Norge med akustiska duon Kings of convenience som spjutspets. Duons ena halva Erlend Öye visade också på sitt första soloalbum att han var intresserad av disco och house, en annan genre som varit stark i Norge på 00-talet. En norsk typ av house med influenser från krautrock, techno och fransk house representeras av Röyksopp men också hyllade producentduon Lindström & Prins Thomas, Björn Torske, Skatebård med flera. Denna typ av musik kallas i vissa sammanhang "Fjord-disco"


En norsk institution är rockbandet Turbonegro vars sångare Hank von Helvete varit sverigeaktuell som filmversionen av Cornelis. En annan norsk institution är indierockveteranerna Motorpsycho som gjort bångstyrig musik sedan 90-talet.

Avslutningsvis vill jag ta upp en av de mest kända klassiska kompositörerna Edvard Grieg vars "I bergakungens sal" är en av de mest spelade styckena alla tider. Möjligen lite uttjatad men ändå en klassiker!

Lite norsk musik i Spoitfy-form hittar du här.

måndag 16 maj 2011

Pop av bästa snitt



Skivan Kaputt med Destroyer finns nu att låna.

Ytterligare ett gäng skivor står också i hyllan från idag.

torsdag 12 maj 2011

Panda Bear

De ständigt spretiga, experimentella och stökiga Animal Collective hör till 00-talets hörnstenar oavsett vad man tycker om dem egentligen. För mig har de alltid varit bäst när de åtminstone försökt göra poplåtar, som "My Girls" och "Leaf House". Bakom dessa låtar finns ofta medlemmen Noah Lennox, mer känd som Panda Bear. På hans andra soloalbum "Person Pitch" från 2007 faller alla bitar på plats: i grunden är Lennox en modern Beach Boys-uttolkare. Sångharmonier dränkta i reverb är kärnan i det han gör men samtidigt visar han en förståelse för modern techno i sina arrangemang utan att för den skull göra någon electroindie. Det handlar mer om att skapa ljudlandskap med repetitionen som verktyg vilket lyckas bäst i den monumentala "Bros" . Skivan var med på i stort sett alla albumlistor för 00-talet, ofta i toppskiktet.

Att följa upp en sådan skiva är som bekant inte helt lätt men nya "Tomboy" är ett rimligt försök. Låna den och avgör själva.


onsdag 11 maj 2011

Fleet Foxes



Med all världens folkrockskägg på sina axlar så har nu Fleet Foxes värkt ur sig sin andra platta. Vi har den för utlån.

En hel del annat nytt finns också. Kom in och botanisera.

torsdag 5 maj 2011

Några ord om polarpriset

Årets polarpris går till Patti Smith och Kronoskvartetten. Två klockrena utnämningar varav den ena är rolig och den andra är väntad.

Patti Smith har omdefinierat vad en frontperson och textförfattare i rock kan göra. Hon har fört in element av poesi, performance och spoken word, förvisso inspirerad av Jim Morrisson och Bob Dylan men hennes framförande av lyrik i rytmisk form där musiken får anpassa sig efter poesin och inte tvärtom är ett radikalt grepp. Patti Smiths enda hitlåt, den fantastiska "Because the Night" är skriven av Bruce Springsteen och liknar i allt väsentligt inte hennes mest banbrytande material på albumen "Horses" och "Radio Ethiopia"





Kronoskvartetten står för den minimalistiska 1900-talskonstmusik som flera tidigare pristagare representerat, som Steve Reich och Karlheinz Stockhausen. Det intressanta med utnämningen är att man ger den till en uttolkare - Kronoskvartetten är en traditionell stråkkvartett som tar sig an icke-traditionell musik, från minimalisterna till jazz, afrikansk musik och rock. De har med andra ord inte skrivit någon musik utan framför andras verk - det är det originella i uppsättningarna som belönas.



Stig "Stikkan" Andersson instiftade polarpriset 1989 och det första delades ut 1992. Priset gör anspråk på att vara "världens största musikpris" och ska alltså motsvara nobelpriset i litteratur, en status man får säga att priset fortfarande arbetar för att uppnå.

Vad är det då för pris? Priset delas ut till personer vars verk har potentiellt stor betydelse för musikens utveckling. Det har gått till modern komposition (Steve Reich), pop och rockikoner (Paul Mccartney, Bruce Springsteen m.fl.), soul (Stevie Wonder), elektroniska pionjärer (Stockhausen), modern pop (Björk), hårdrock (Led Zeppelin), representanter för icke-västerländsk musik (Gilberto Gil), men även en instrumenttillverkare (Robert Moog) och hela länder (Estland/Lettland/Litauen). En lista på tidigare pristagare finns här



Nu till det intressanta: Vilka har inte vunnit priset? Dags att klaga!
Noterbart är att sju kvinnor vunnit priset inklusive årets pristagare Patti Smith. Man kan undra var exempelvis en Aretha Franklin är? Eller Kate Bush? Elektronisk musik som inte är klassisk lyser också med sin frånvaro, precis som hiphop. Kraftwerk och Public Enemy eller Dr.Dre eller en technopionjär som Juan Atkins känns alla frsäschare är typ Peter Gabriel och andra farbröder som vunnit priset.

onsdag 4 maj 2011

En handfull nytt

Steve Earle
Veronica Maggio
Brolle
The Poodles
Raphael Saadiq

torsdag 21 april 2011

Glad påsk

Då har vi kommit fram till skärtorsdagen och veckans sista släpp av nya skivor. Som avslutning på denna intensiva vecka har vi ställt ut nya skivor med:

Kajsa Grytt
Panda Bear
Amon Amarth
Niclas Frisk
Omara Portuonod
Anton Rubinstein
Brahms - Violin concerto med Isabella Faust

onsdag 20 april 2011

För arvet vidare



Med hjälpa av Brian Eno i producentstolen så förvaltar Seun Kuti afrobeaten på ett enastående sätt. Och det skulle väl vara hemskt om inte sonen till den störste, Fela Kuti, skulle lyckats med det. Skivan From Africa with fury: Rise finns nu att låna.

Annat nytt idag:

Cass McCombs
Low
The High Llamas
Crystal Stilts
Timber Timbre

tisdag 19 april 2011

Bill Callahan



Alla som följt Bill Callahan genom åren vet att han har en enormt hög lägstanivå. Nya plattan Apocalypse är ytterligare ett bevis på detta. Kanske är skivan inte riktigt lika stark som förra plattan men för den skull är den mycket bättre än det mesta.

Vi har även fått in nytt med:

Foo Fighters
Mike and the Mechanics
Kikki Danielsson
Robbie Robertson
Mohammed Ali

måndag 18 april 2011

Vitala veteraner



Vi börjar veckan med att meddela att nya plattor med Paul Simon och Alison Krauss finns att låna. Mycket mer kommer senare i veckan.

onsdag 13 april 2011

Buffalo Tom

Buffalo Tom har aldrig fått de stora rubrikerna. För det är de nog för vanliga. Se bara bilden ovan. Men låt er inte luras. För Buffalo Tom är ett band att älska. Ända sedan de bildades i slutet av 1980-talet har de leverat fin musik.

Bandets gitarrbaserade rockmusik med lite alternativ touch har stora kvaliteter. Efter bandet legat på is ett tag så återkom de för några år sedan med plattan Three easy pieces. En urstark comeback och skivan kan väl mäta sig med gruppens stora verk från mitten av 1990-talet. I dagarna har nya skivan Skins släppts. Där fortsätter bandet att imponera. Det är tidlös musik från ett klassiskt band.

Kom in och låna skivan Skins. Passa även på att låna deras skiva Sleepy eyed från 1995. Den är kanske deras allra bästa. Vill man ha några smakprov kan man lyssna på denna spotifylista. Klicka här

fredag 8 april 2011

I had happiness in the palm of my hand



Alltid när skivbolaget Ace ger ut skivor så får man så mycket mer än musiken. Deras texthäften är exemplariska. Där hittar man massor av information om skivans innehåll. Och det är skrivit på ett sådant sätt att man blir oerhört sugen på att lyssna.

Precis nysläppt är Sweet inspiration - The songs of Dan Penn & Spooner Oldham. På denna skiva hittar man 24 odödliga låtar skrivna av detta låtskrivarpar. Många låtar har man förstås hört innan men när de kommer i ett nytt sammanhang så fungerar de ännu en gång. Eller, mer rätt skrivit, det här är låtar som alltid fungerar.

torsdag 7 april 2011

Ketchupeffekten

Ändå mer nytt ställdes ut i hyllorna idag.

Glasvegas
The Strokes
The Kills
The Unthanks
Alela Diane

onsdag 6 april 2011

Nytt vecka 14

Väntan har varit alldeles för lång. Men nu äntligen finns det lite nytt att låna: Sara Varga
Anna Järvinen
Erik Hassle
Wiz Khalifa
Britney Spears
Radiohead
Peter Bjorn and John
The Pains of Being Pure At Heart
Movits
New York Dolls

fredag 1 april 2011

Mogwai

Ikväll spelar de fantastiska skottarna i Mogwai på Trädgårn i Göteborg. Missa inte detta om du vill få en upplevelse utöver det vanliga. Live känns Mogwais musik nämligen i hela kroppen. Deras ljudkaskader är något så ovanligt som väldigt vackra och brutala samtidigt.
På biblioteket finns deras fyra senaste skivor att låna. Alla är väldigt bra. Hinner du inte låna dem så börja med att lyssna den spotifylista vi gjort i ordning. Där finns 15 låtar från hela deras karriär som startade med milstolpen Young team 1997.

Spotifylistan finns här

torsdag 31 mars 2011

Ron Sexsmith

Ni har väl inte missat att Ron Sexsmith släppt sin bästa platta på många år. Den musikaliska kostym som producenten Bob Rock skapat passar, något överraskande, Sexsmith perfekt. Resultatet blir nämligen perfekt bilåkarmusik. Melodier har alltid varit Sexsmith signum och här bär de texterna bättre än någonsin. Så håll i ratten!

tisdag 29 mars 2011

Bleka kopior eller retrokungar



Att göra musik som tar tydligt avstamp i svunna tider kan bli, och blir ofta, rätt misslyckat. Det är svårare än man kan tro att återskapa något. Bandet Graveyard har så tydliga sjuttiotalsinfluenser i sin musik att de verkligen ligger i farozonen för att bli bleka kopior. De har även fått för sig att spela in sin musik som man gjorde förr bara för att det ska låta retro.

Men grejen är att det alltid finns undantag. Graveyard är ett sådant. Faktum är att de på sin nya skiva lyckas tränga sig ur den trånga historiekostymen och låta eget trots att de låter precis som de långhåriga hårda rockbanden gjorde 1973.

Mycket handlar förstås om att få till låtar. Utan bra låtar skulle det falla helt platt. Graveyard har ett sound som inte är nytt men det är låtar som är nya. Vissa av låtarna är faktiskt av den kvaliteten att de skulle platsat på närmast odödliga plattor med de stora banden från sjuttiotalet.

Gillar man hårdrocksband från Göteborg kan man också låna The Haunteds nya platta Unseen. Gillar man Göteborg och historia kan man låna Billdalsbon Stefan Anderssons nya skiva Teaterkungen.

Scritti Polittis polerade 80-tal låter funkigt modernt igen

Scritti Polittis überpolerade och extremt noggrant sequencade softrock-funk på storsäljaren Cupid & Psyche 85 är urypen av den elektroniska popfunk från 80-talet som under grungens 90-tal blev så omodern att den dödförklarats fler gånger än dronten men som genom skivor som Daft Punks "Discovery" och band som Phoenix omfamnande av detta sound under 00-talet fått en rättvis upprättelse och Rough Trade gav ut comebacken White Bread Black Beer för något år sedan.
I början av sin karriär var SP också stilbildare inom postpunk och new wave, med låtar som The Sweetest Girl och Skank Bloc Bologna.

Scritti Polittis historia finns nu paketerad på samlingen "abolute" tillsammans med lite nytt gött mos.

Se efter om skivan finns inne


tisdag 22 mars 2011

I get a kick out of you

Nu har vi fått nya skivan med Bohusläng Big Band. Denna gång ger de sig på att tolka Cole Porters låtskatt. Med Nisse Landgren i spetsen så gör de ett fint jobb. Skivan har fått namnet Don't fence me in. Kom och låna.

fredag 18 mars 2011

Två egensinniga män med gitarr



J Mascis från Dinosur Jr har i veckan släppt ett hyllat akustiskt album, Several shades of why. Och vi stämmer in i hyllningskörerna. Låna och hylla du med.



En som vi tycker ändå bättre om är Kurt Vile. Hans nya skiva Smoke ring for my halo är en av årets hittills bästa plattor. Förhoppningsvis är ett Sverigebesök på gång. Annars får man bege sig till Roskildefestivalen för att se honom. Först kan man låna skivan.

Vi har även fått in nytt med:

R.E.M.
Bob Hund
Miss Li
Charlie Rich

tisdag 15 mars 2011

Musik att dö för

En samling låtar med tragiska slut samlas på denna skiva. Faktum är att det är närmare 60 alldeles fantastiska låtar. Två smakprov finns nedan.



fredag 11 mars 2011

Något för alla

En stor drös skivor anlände idag. Bland annat hittar man nytt med följande artister:

Raekwon
Lucinda Williams
Jessica Lea Mayfield
Sanna Nielsen
Ron Sexsmith
Playtones
Docenterna
The Papercuts
Buddy Miller
Beady Eye
Those Dancing Days
Lykke Li
Di Leva
Rumer
Dropkick Murphys

torsdag 10 mars 2011

Håll ut...

snart kommer det massor av ny musik.

tisdag 8 mars 2011

Derrick Carter



Orkar du inte göra fredagmixen själv så varför inte anlita Derrick Carter. Det enda du behöver göra är att komma och låna skivan Fabric 56 på biblioteket. På detta sätt kan du lägga ändå mer engeri på att få till drinkarna perfekt.

fredag 4 mars 2011

Hanging out my tears to dry



Att vi på Kungälvs stadsbibliotek älskar soulmusik är ingen nyhet. Ständigt fyller vi på vårt sortiment med godheter från soulmusikens storhetsperiod. Senaste nytt är skivan Diggin' for soul där 25 alldeles fantastiska låtar finns. Lyssna på smakproven ovan och nedan så förstår ni.

onsdag 2 mars 2011

Tre nya



En av förra årets mest hyllade hårdrocksplattor finns äntligen att låna. Har du inte lyssnat till Agalloch tidigare så är det verkligen dags. Släck ner ljuset och skruva upp volymen.



David Lowery är sångare och låtskrivare i banden Campen van Beethoven och Cracker. Nu har han släppt en soloskiva. Den har så klart letat sig in i vårt sortiment.



Nya skivan Gutter rainbows med Talib Kweli finns också nu.

tisdag 1 mars 2011

Jay-Z

Den kanske mest kände rapparen Jay-Z har nu gett ut en bok. Självklart har vi köpt in boken Decoded. Här beskriver Jay Z (eller Shawn Carter som är hans födelsenamn) sin uppväxt i Brooklyn. Först som snäll skolpojke, sen som langare i gathörnen och till sist som musiker som tar över världen.
I boken beskrivs också mycket intressant hur Jay-Z skriver sina texter och även förklaringar vad låtarna handlar om.

Så här skriver kulturjournalisten Jan Gradvall om boken: Jay-Z:s bok ”Decoded” (Virgin Books) är en unik bok som borde köpas in av samtliga svenska bibliotek, inte minst skolbibliotek. Hiphop är den enda musikgenre i Sverige som förenar unga människor med rötter i alla världsdelar."



lördag 26 februari 2011

sista listan

Japp, nu är det faktiskt min sista dag på biblioteket ... på ett tag i alla fall. Som avslutning har jag gjort en högst personlig spotifylista som bygger på min lista på musikhistoriens 100 bästa album. Det är alltså inte världens 100 bästa låtar det handlar, det är övermäktigt att få ur sig en sådan lista. Jag får ont i huvudet bara av att tänka på det. Men album går faktiskt att lista, det finns fler faktorer att väga in: är precis alla låtar jättebra? Vad bidrar omslaget med? Skapar låtarna ett större sammanhang? Den sista frågan är jätteviktig eftersom jag anser att ett album inte bara ska vara en samling låtar, den funktionen blir mindre och mindre viktig med de digitala formaten, ett album ska berätta en historia, du ska vara någon annanstans när låt 12 slutar än du var när du slog på låt 1. Trots sådana överväganden får man ända en lista som blir ganska representativ för ens musiksmak. Dock är såklart flera av världens bästa låtar bara utgivna på singel, mp3, eller som spår på i övrigt medelmåttiga album.

här är den, la grande finale!
olles topp 100 2011

fredag 25 februari 2011

Postpunk på spotify

här är listan

Jag har skrivit att jag ska göra en spotifylista om dagen mina sista dagar här på biblioteket. Idag får det bli postpunk. Postpunken följer, som namnet antyder direkt efter punken och några stora förnyare var Joy Division, Gang of Four, the Slits, E.S.G, Talking Heads m.fl som alla finns representerade på listan.

Postpunken behåller den respektlösa attityden och samhällskritiken från punken men är mycket mer experimentell och musikaliskt utmanande än sitt bråkigt rockiga storasyskon. Influenser märks tydligt från Reggae och dub samt tysk krautrock och elektroniska stilar (syntpopen kommer ungefär samtidigt). Även punkens gamla nemesis discon gör sitt avtryck, låtarna är ofta dansanta med markerad bas och 4/4 rytmer.

Postpunken är internationell och det finns representater i såväl USA och England som australien, Tyskland, Frankrike och även Sverige. Som lite lokal anknytning har jag valt ut Freddie Wadlings band Cortex' magnifika "Mayhem Troopers"

torsdag 24 februari 2011

Nytt

September - Love cpr
Andreas Mattsson - Kiss death's ass
Me and My Arym - Thank god for sending demons
The Cave Singers - No witch
Magnus Öström - Thread of life

onsdag 23 februari 2011

You didn't think I was gonna leave you like that did you?

... säger Kevin Rowland i en av 2000-talets allra bästa låtar, den dessvärre osläppta Dexy's-låten "IT's OK Johanna".

Och jag känner samma sak nu när jag ska på vidare äventyr ett tag efter cirka ett år i Kungälv. Så jag tar och postar några spotifylistor för att täcka in all den fantastiska musik som jag inte hunnit dela med mig av i Kungälv på bloggen, musikspelarna eller i skivhyllan. Det blir såklart bara det jag kommer på just de här dagarna. Igår gjorde jag ett radioprogram om Brian Eno. här är spotifylistan

Jag har skrivit om Eno förut på bloggen!

Hans senaste skiva finns på biblioteket också! 

lyssna på Music for Airports!

torsdag 17 februari 2011

Triss i ess




Man kan tycka att det är lite för sent. Att vi borde haft dessa skivor redan i samband med fotbolls-vm i somras. Visst är det så, men musiken från dessa tre skivor blir aldrig föråldrad. Så upptäck ytterst fräck musik från Sydafrika gjord under slutet av 60-talet och ett tiotal år framåt.
Skivorna står förstås placerade på världsmusik Afrika.

onsdag 16 februari 2011

Fyra nya

Pj Harvey - Let England shake
Väldigt hyllad skiva. Inte för att hennes senaste släpp har varit dåliga men den här skivan är något extra.

Bright Eyes - The people's key
Coner Oberst använder sig åter av bandnamnet Bright Eyes

The Streets - Computers and blues
Möjligtvis var Mike Skinner bättre för ett antal år sedan. Men det är klart att vi köper in bandets avskedsskiva.

Cowboy Junkies - The nomad series volume 2, Demons
Kanadensarna har gjort en hel skiva med Vic Chesnutt låtar. En riktig fin hyllning till den magiska rösten som gick bort för något år sedan.

tisdag 15 februari 2011

Tre högklassiga skivor

Skottarna i Mogwai har släppt nytt, vi har den. Skivan heter Hardcore will never die, but you will. Den 1 april spelar de på Trädgårn.



Greg Dulli har alltid hållit en hög nivå men aldrig slått stort. Nya skivan med Twlight Singers heter Dynamite steps. Vi har den. Den är mycket bra.



James Blake är en tokhyllad yngling från England. Hans nya självbetitlade skiva släpptes förra veckan. Vi har den.

måndag 14 februari 2011



Idag fick vi in denna klassiska skiva.

onsdag 9 februari 2011

Rösten är intakt



Vi fortsätter temat med musikveteraner även idag. Det är nämligen så att vi fått in Marianne Faithfulls nya skiva Horses and high heels. Något överraskande så är det en fantastisk skiva så missa inte den.

tisdag 8 februari 2011

Åldern har ingen betydelse

Tre veteraner kom in på biblioteket idag.

Rockabillydrottningen Wanda Jackson har släppt nytt. Sydstatsrockaren Gregg Allman har släppt ett bluesaktigt soloalbum och Charles Bradley debuterar vid 62-års ålder med soulkanonen No time for dreaming.

måndag 7 februari 2011

90-tal på filmfestivalen! Alan McGee, Creation & Upside Down

En av de roligaste filmerna för oss musikintresserade på filmfestivalen var Upside Down, Danny O'Connors dokumentär om skivbolaget Creation Records. Deras största namn var Oasis, men de som glimrar extra starkt för mig är Jesus & Mary Chain, My Bloody Valentine och Primal Scream. Faktum är att dessa band summerar mina sena tonår och att se deras historia på stor bioduk med mäktigt ljud var inte så lite nostalgifyllt. Eller, jag använder begreppet nostalgi löst här, jag tycker fortfarande att de här banden är bland världens bästa musik någonsin. Band som Ride, Slowdive, Teenage Fanclub och Loft kommer inte långt därefter och sedan finns kända band som jag aldrig riktigt förstått, som Boo Radleys, House of Love och Super Furry Animals. Kort Sagt är Creation en helt omistlig del av brittisk musikhistoria på 80- och 90-talet, som var dess storhetstid.

Dessa är några av de Creationrelaterade skivor ni kan låna på biblioteket:

Primal Scream - XTRMNTR
Jesus & Mary Chain - 21 Singles
Oasis - What's the Story (Morning Glory)


Skivbolaget bildades av Glasgowbon Alan McGee, skivbolagets ena chef och visionär. Under 80- och 90-talet hade han helt enkelt förmågan att vara på rätt ställe och omge sig med rätt människor. Han påpekar i dokumentären att det alltid är personen han tror på, inte ett band. På så sätt gav han färsgstarka personer som Noel Gallagher, Kevin Shields, bröderna Reid och Norman Blake tid och utrymme att utveckla sina uttryck, vilket ledde till att alla gjorde skivor som blev kritikerfavoriter och storsäljare.

Han ger framför allt Primal Screams sångare Bobby Gillespie cred för att ha hittat nästa lika många artister som han själv. I slutet av 90-talet hade skivbolagschefens festande tillsammans med sina artister gjort att de nästan var bankrutt trots flera miljonsäljande skivor. Då skrev de kontrakt med Sony för att kunna fortsätta ge ut skivor, men i den miljön trivdes inte McGee som även hade sviktande hälsa efter två decenniers festande. Strax innan millennieskiftet lämnade McGee och den andra drivande kraften Joe Foster in sin avskedsansökan och Creation fanns inte mer. Att säga att 90-talet gick i graven med dem är inte särskilt överdrivet.


My Bloody Valentines mästerverk "Loveless" höll på att ruinera Creation, eller rättare sagt var det festandet som inte gav något utrymme i ekonomin. Men det var värt det, säger någon i dokumentären, för den är "Den moderna rockens sixtinska kapell".






Primal Scream ges i allmänhet cred för att ha korsat den elektroniska dansmusiken med indiepop och rockmusik och gett den dess mainstream-genomslag med albumet Screamadelica.



Teenage Fanclub håller fortfarande på och har gjort en av sin karriärs bästa skivor förra året. En klassiker från förr:



Jag har gjort en spotifylista för intresserade nykomlingar och gamla shoegazers

fredag 4 februari 2011

It's friday I'm in love

Självklart har vi köpt in plattorna Can't get enough med Barry White och Let's get it on med Marvin Gaye till kärlekstemat. Egentligen borde vi kanske bifoga preventivmedel när vi lånar ut dessa skivor. Men vi litar på att våra låntagare tar ansvar. Vi står för musiken.



torsdag 3 februari 2011

Röst + pur pop + rytm



Debutplattan med Anna Calvi har tagits emot mycket väl av musikpressen. Ofta jämförs hon med den salige Jeff Buckley. Låna och lyssna.

Vi har även fått in den väldigt fina plattan med bandet Jonny. Bakom bandnamnet döljer sig Norman Blake från Teenage Fanclub och Euros Childs från Gorkys Zygotic Mynci. Enligt undertecknad är detta bra mycket bättre popmusik än Teenage Fanclubs senaste, något enformiga, skiva.

Till sist kan vi nämna att vi även har nya plattan med Hercules & Love Affair för utlån.

tisdag 1 februari 2011

Subway to heaven



The Boys

Har man tidigare missat detta fina punkband från London så kan man ändra det nu. The Boys släppte mycket bra mellan åren 1977-1982. Mycket av det finns samlat på skivan The punk rock anthology som nu finns att låna.

måndag 31 januari 2011

Veckan börjar bra

Nytt inkommet med:

Adele
Joan As A Police Woman
The Radio Dept.
Iron & Wine
Lustans Lakejer
Hans-Erik Dyvik Husby

torsdag 27 januari 2011

Din lokala bibliotekarie i radio!

Jag spelar nu musik och gör reportage och snackar musik och mixar musik i K103 Göteborgs studentradio, 103,1 Mhz (och webbradio), tisdagkvällar 21-22. Lyssna på din lokala bibliotekarie!

programmets hemsida är:
http://www.k103.se/program/fagelvagen

här kan du lyssna på det senaste programmet:
http://soundcloud.com/f-gelv-gen-k103

programmet går i repris lördagkvällar 19-20

Groove is in the heart



Fantastisk samling med jazz från Sydafrika finns nu att låna. Next stop Soweto vol. 3, heter den. Vol 1 och 2 finns snart också. De innehåller inte jazz men annan skön musik från Sydafrika.

onsdag 26 januari 2011

Nytt



The Decemberists har fått till en riktigt fin popdänga med låten Down by the river. Den finns med på nya skivan The king is dead som nu finns att låna.

Även nytt med Social Distortion, White Lies och Fujiya & Miyagi finns i hyllan.

måndag 24 januari 2011

Trish Keenan (Broadcast) R.I.P

Under Januari har Trish Keenan, sångerska i electro-indiebandet Broadcast tyvärr dött av fågelinfluensa. Har ni inte hört dom tycker jag att ni kan ta er tid att göra det!


Det här är en låt var från deras tre första, ganska jämnbra album:





Spotify bjuder på ett av dem.
Broadcast – Tender Buttons


Tidningen FACT har postat en mix som Trish gjorde under sin sista vecka i livet. Ingen vet riktigt vad som är på den för hon skrev aldrig någon låtlista

http://alteredzones.com/posts/745/mixtape-late-trish-keenan-broadcast/

Svensk musik hyllas (igen) i USA

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/story/2011/01/21/ST2011012104224.html?sid=ST2011012104224

Washington post besöker Stockholm och beskriver Sverige som "den hippaste platsen på jorden" och medelpunkten för 2000-talets musikliv. Visst koncentrerar sig artikeln på Stockholm men hälften av banden som nämns är från Göteborg. Visst är det här roligt att läsa men samtidigt känns det som man vill kräkas lite. Är det här verkligen vi? Lever vi i musikvärldens absoluta centrum (om än i dess periferi)? Det känns ganska konstigt och läsa något sånt här, har inte vi alltid längtat iväg till Berlin, London, New York, Seattle, Barcelona eller var som helst? Eller är det bara som Stockholm fast lite sämre? Nej, såklart inte. Men jag känner att min världsbild är rubbad på något sätt ändå.

Wire



Pinsamt nog finns inte en av punkvågens klassikerskivor i vårt sortiment just nu. Vi pratar om Pink flag av bandet Wire som kom 1977. Den kan nog dyka upp på biblioteket snart.

Vi har däremot köpt in bandet nya skiva Red barked tree. Så här 34 år in karriären låter bandet fortfarande vitala. Nya skivan har en ljudbild som kan vara svår att svälja för ett Wirefan till en början. Shoegazeproduktionen gör soundet lite urvattnat men lyssnar man mer så kommer bandets fina egenheter fram.

söndag 23 januari 2011

Hårdrockare räddar världen! 80's style




Den svenska Swedish Metal Aid-videon är ju gammal internet-humor vid det här laget. Det har gjorts ett inslag om den i Kobra och Filip & Fredrik hade den på nummer 1 på sin roligaste videor-lista. 

Men denna är sjukt rolig! Hear'n'Aid var den amerikanska motsvarigheten som leddes av Ronnie James Dio och de har gjort en riktig hårdrockslåt och ingen töntig ballad. Sångarna är en osannolik uppradning av precis de band jag lyssnade på på 80-talet, både bra och dåliga - Dio själv, samt sångarna från Dokken, Y&T, Quiet Riot, Judas Priest och mer goa gubbar. 

Men! Höjdpunkten är solot! De begränsar inte sin all-star grej till sångarna utan alla gitarrister ska dessutom spela ett eget solo! ha ha! Det gör solot helt osannolikt långt och det är sjukt roligt! Naturligtvis är Yngwie inte i den svenska ankdammen och petar utan är med här med de riktiga stjärnorna! Två trumsolon av olika trummisar hinner de med också!

onsdag 19 januari 2011

Ghostface Killah igen

Jag noterar nöjt att vi köpt in Ghosface Killahs nya "Apollo Kids". Den har fått strålande recensioner både här och där. Det har skrivits om att han tar hiphopen tillbaks till old schoolen, och gör enkel ärlig rap utan en massa auto-tune och poprefränger men även att han är en så otroligt konsekvent artist, i hela hans katalog går det knappt att hitta en dålig låt.

2010-08-13 - WU-TANG CLAN från Azalea / Way Out West

Ghostface på Way Out West 2010

Tidigare album jag rekommenderar är exempelvis:
Fishscale (2006)
The Pretty Toney Album (2004)
Supreme Clientele (2002)
IRONMAN (1996)
(Länkarna går till spotify)


Han har även gästat många andra rappares skivor, framför allt Raekwons klassiker Only Built 4 Cuban Linx I & II. (Länk går till katalogen)


Personligen är han en av mina favoritrappare någonsin, både solo och som medlem i kollektivet Wu-Tang Clan där han varit en av de mest inflytelserika krafterna.

Den här spotifylistan firar att Ghostface cirka 20 år som artist!

Ghostface Killah

Nya skivan Apollo Kids med Ghostface Killah finns nu i huset!

måndag 17 januari 2011

Väntarn är över

Äntligen börjar det släppas lite skivor igen. Det första som kom in till oss på biblioteket var Theodor Jensens och Titiyos samarbete under namnet Keep Company och det fina brittiska bandet British Sea Powers nya skiva Valhalla Dancehall.

I öppningsspåret på britternas skiva lyder en textrad "I'm a big fan of the local library". Sjävklart står vi alla upp och sjunger med.

onsdag 12 januari 2011

Omistligt med Dr Feelgood

Julian Temples tidigare musikfilmer om Sex Pistols och Joe Strummer har varit bland det bästa som givits ut i musikdokumentär väg. Hans tredje film om musik, Oil city confidental, handlar om pubrockens okrönta kungar Dr Feelgood. Den gör ingen besviken. Filmen finns nu att låna på biblioteket.


tisdag 11 januari 2011

Årets vinnare

Nu har vi sammanställt årets topplista. Dessa 15 artister har låntas ut mest under 2010.

  1. Michael Jackson
  2. Christina Lindberg
  3. Robyn
  4. Melody Gardot
  5. Alcazar
  6. Melissa Horn
  7. Sade
  8. Molly Sanden
  9. Amanda Jensen
  10. Kent
  11. Peter Gabriel
  12. Rosanne Cash
  13. Jessica Andersson
  14. Rod Stewart
  15. Anna Bergendahl

måndag 10 januari 2011

Heavy Metal

Nu har vi bytt skivor i lyssningsstationen på biblioteket. Från och med idag och ett par veckor framåt kan du lyssna på sex hyllade hårdrocksalbum från 2010. Banden som exponeras är: Watain, Borknagar, Electric Wizard, Burzum, High On Fire och Ghost.

onsdag 5 januari 2011

Hot Hot Hot

Hur lät musiken i Colombia på 60- och 70-talet? Kanske inte alltid som på den samling biblioteket just köpt in. Men i vår värld så gick alla och dansade till den är starkt afroinfluerade musiken på gatorna i landet. Skivan heter The Afrosound of Colombia.

Är ni trötta på snö så tror vi att den smälter om ni sätter på dessa låtar.





Vi har även ställt lite annat nytt:

V/A - The best of Ripsaw Records
The Souljazz Orchestra - Rising sun
Riley - Grandma's Roadhouse

tisdag 4 januari 2011

Mer Soul

Mel & Tim

I motsats till julbord så är vårt soulbord akutellt året om. Vi fyller alltid på med nya godsaker. Precis så här efter jul tyckte vi det passade att köpa in Mel & Tims självbetitlade album från 1973. Skivan är utgiven på Stax och innehåller ett flertal guldkorn av slick and smooth soulmusic.

Två dokumentärer - två klassiska skivor

I jul har sveriges television överöst oss med kvalitativa musikdokumentärer, de om Bruce Springsteens "Darkness on the edge of town" och om Rolling Stones "Exile on Main St"

The Promise - Bruce Springsteen
http://svtplay.se/v/2270753/dokumentarfilm/bruce_springsteen__the_promise?sb,p115254,3,f,-1

Dokumentären om Bruce Springsteens klassiska album "Darkness on the edge of town" kom sent förra året tillsammans med en skiva med outgivet material som fick namnet "The Promise". I dokumentären berättas historien om en Bruce som är förhindrad att spela in p.g.a. juridiska trubbel, skriver material till flera album och till sist hittar ett mörkare anslag i uppföljaren till genombrotten "Born to Run".

Skivan "The Promise" finns på biblioteket, se efter om den är inne!



Exile on Main St - Rolling Stones
http://svtplay.se/v/2275609/rolling_stones_-_exile_on_main_street

I början av 70-talet blev Stones tvungna att lämna England av skatteorsaker och bosatte sig ett tag i södra Frankrike där de i Keith Richards källare började arbeta på material som skulle bli dubbelalbumet Exile on Main St. Inspelningen gick ganska stökigt till och fick göras klart senare i USA men resultatet blev en klassiker, ett nytt modigt Stones för 70-talet som försöker sig på allt från country till soul.

Skivan "Exile on Main St" med extramaterial finns på biblioteket, se efter om den är inne!

måndag 3 januari 2011

Rumla och dansa




Ni har väl inte gått i villfarelsen att det inte går att dansa till bluesartister. Om ni har det så tycker vi att ni ska låna skivan This Djs Choice vol 2. Där har den legenden Keb Darge och Lucinda Slim valt ut dansvänliga blues, r&b och soullåtar. Skivan finns på plats i biblioteket nu. Låten ovan är förstås med.