måndag 18 juli 2011

Året i dansmusik

Steffi - Yours & Mine
Berlinska Ostgut Ton har dominerat technon på 00-talet, klassikerna har avlöst varandra. Steffis nya album är kanske inte banbrytande på något sätt men det dunkar på alldeles underbart!!!!


Peverelist - Dance til the Police Come
Peverelist, veteran på Bristols dubstepscen, har gjort en av årets bästa technolåtar. Titeln beskriver vad det handlar om, dunkla fester i skogar och industrilokaler som fortsätter tills alla tröttnat eller tills polisen stänger ner dem. Låten lyckas se tillbaka nostalgiskt på acid house-eran samtidigt som den flyttar gränserna framåt.


Fleetwood Mac - Brown eyes (MAU's discofied tribute)
Discoedits av gamla poplåtar var förra årets stora dansgolvsplåga. Överhuvudtagen känns det som Discon tagit över många dansgolv här i Göteborg efter några års housedominans. Den här vackra Fleetwood Mac-editen får stå för det.
MAU vs Fleetwood Mac - Erown Byes (MAU's Discofied Tribute) by mau


2562 - This is Hardcore
Inte lika mycket dubstep på listan i år, kanske beror det på att Dubstep börjat bli mer och mer likriktad och kommersiell, medan de som för gränserna framåt, som Peverelist, 2562 och Ramadanman börjar närma sig helt andra musikstilar. "This is Hardcore" från holländaren 2562's senaste album "Fever" är ett exempel på detta.
  2562 - Fever (doubt001cd/lp) [April 2011] by 2562 / A Made Up Sound

Todd Terje - Ragysh
Fjord-house eller norsk disco har varit en vital genre över hela 00-talet och den här dängan av Todd Terje går inte att inte skaka på diverse kroppsdelar till.


Bruno Pronsato - Lovers Don't
Bruno Pronsato's romantiska krauttechno på "The Make Up, the Breakup" (2009) är ett av decenniets bästa album i genren och nya "Lovers Do" följer i samma fotspår. Ännu mer eftertänksamt och tillbakalutat denna gång, ett album av vackra ljud att spaca ut till.


Planningtorock - I'm Your Man 
Denna egensinna electroartist som samarbetat en del med svenska The Knife, har gjort ett starkt album som kommer ut på hipsterbolaget DFA. Svårt att genrebestämma men någon sorts dansmusik är det ju. (Disco Not Disco?)



Morphosis - Silent Screamer
Libanesiske Morphosis album "What We Have Learned" ska imponerande nog ha spelats in på två dagar, något som inte alls hörs på musiken, som är en sofistikerad, jazzig deeptechno-hybrid.

Inga kommentarer: