måndag 7 februari 2011

90-tal på filmfestivalen! Alan McGee, Creation & Upside Down

En av de roligaste filmerna för oss musikintresserade på filmfestivalen var Upside Down, Danny O'Connors dokumentär om skivbolaget Creation Records. Deras största namn var Oasis, men de som glimrar extra starkt för mig är Jesus & Mary Chain, My Bloody Valentine och Primal Scream. Faktum är att dessa band summerar mina sena tonår och att se deras historia på stor bioduk med mäktigt ljud var inte så lite nostalgifyllt. Eller, jag använder begreppet nostalgi löst här, jag tycker fortfarande att de här banden är bland världens bästa musik någonsin. Band som Ride, Slowdive, Teenage Fanclub och Loft kommer inte långt därefter och sedan finns kända band som jag aldrig riktigt förstått, som Boo Radleys, House of Love och Super Furry Animals. Kort Sagt är Creation en helt omistlig del av brittisk musikhistoria på 80- och 90-talet, som var dess storhetstid.

Dessa är några av de Creationrelaterade skivor ni kan låna på biblioteket:

Primal Scream - XTRMNTR
Jesus & Mary Chain - 21 Singles
Oasis - What's the Story (Morning Glory)


Skivbolaget bildades av Glasgowbon Alan McGee, skivbolagets ena chef och visionär. Under 80- och 90-talet hade han helt enkelt förmågan att vara på rätt ställe och omge sig med rätt människor. Han påpekar i dokumentären att det alltid är personen han tror på, inte ett band. På så sätt gav han färsgstarka personer som Noel Gallagher, Kevin Shields, bröderna Reid och Norman Blake tid och utrymme att utveckla sina uttryck, vilket ledde till att alla gjorde skivor som blev kritikerfavoriter och storsäljare.

Han ger framför allt Primal Screams sångare Bobby Gillespie cred för att ha hittat nästa lika många artister som han själv. I slutet av 90-talet hade skivbolagschefens festande tillsammans med sina artister gjort att de nästan var bankrutt trots flera miljonsäljande skivor. Då skrev de kontrakt med Sony för att kunna fortsätta ge ut skivor, men i den miljön trivdes inte McGee som även hade sviktande hälsa efter två decenniers festande. Strax innan millennieskiftet lämnade McGee och den andra drivande kraften Joe Foster in sin avskedsansökan och Creation fanns inte mer. Att säga att 90-talet gick i graven med dem är inte särskilt överdrivet.


My Bloody Valentines mästerverk "Loveless" höll på att ruinera Creation, eller rättare sagt var det festandet som inte gav något utrymme i ekonomin. Men det var värt det, säger någon i dokumentären, för den är "Den moderna rockens sixtinska kapell".






Primal Scream ges i allmänhet cred för att ha korsat den elektroniska dansmusiken med indiepop och rockmusik och gett den dess mainstream-genomslag med albumet Screamadelica.



Teenage Fanclub håller fortfarande på och har gjort en av sin karriärs bästa skivor förra året. En klassiker från förr:



Jag har gjort en spotifylista för intresserade nykomlingar och gamla shoegazers

Inga kommentarer: