torsdag 5 maj 2011

Några ord om polarpriset

Årets polarpris går till Patti Smith och Kronoskvartetten. Två klockrena utnämningar varav den ena är rolig och den andra är väntad.

Patti Smith har omdefinierat vad en frontperson och textförfattare i rock kan göra. Hon har fört in element av poesi, performance och spoken word, förvisso inspirerad av Jim Morrisson och Bob Dylan men hennes framförande av lyrik i rytmisk form där musiken får anpassa sig efter poesin och inte tvärtom är ett radikalt grepp. Patti Smiths enda hitlåt, den fantastiska "Because the Night" är skriven av Bruce Springsteen och liknar i allt väsentligt inte hennes mest banbrytande material på albumen "Horses" och "Radio Ethiopia"





Kronoskvartetten står för den minimalistiska 1900-talskonstmusik som flera tidigare pristagare representerat, som Steve Reich och Karlheinz Stockhausen. Det intressanta med utnämningen är att man ger den till en uttolkare - Kronoskvartetten är en traditionell stråkkvartett som tar sig an icke-traditionell musik, från minimalisterna till jazz, afrikansk musik och rock. De har med andra ord inte skrivit någon musik utan framför andras verk - det är det originella i uppsättningarna som belönas.



Stig "Stikkan" Andersson instiftade polarpriset 1989 och det första delades ut 1992. Priset gör anspråk på att vara "världens största musikpris" och ska alltså motsvara nobelpriset i litteratur, en status man får säga att priset fortfarande arbetar för att uppnå.

Vad är det då för pris? Priset delas ut till personer vars verk har potentiellt stor betydelse för musikens utveckling. Det har gått till modern komposition (Steve Reich), pop och rockikoner (Paul Mccartney, Bruce Springsteen m.fl.), soul (Stevie Wonder), elektroniska pionjärer (Stockhausen), modern pop (Björk), hårdrock (Led Zeppelin), representanter för icke-västerländsk musik (Gilberto Gil), men även en instrumenttillverkare (Robert Moog) och hela länder (Estland/Lettland/Litauen). En lista på tidigare pristagare finns här



Nu till det intressanta: Vilka har inte vunnit priset? Dags att klaga!
Noterbart är att sju kvinnor vunnit priset inklusive årets pristagare Patti Smith. Man kan undra var exempelvis en Aretha Franklin är? Eller Kate Bush? Elektronisk musik som inte är klassisk lyser också med sin frånvaro, precis som hiphop. Kraftwerk och Public Enemy eller Dr.Dre eller en technopionjär som Juan Atkins känns alla frsäschare är typ Peter Gabriel och andra farbröder som vunnit priset.

Inga kommentarer: