tisdag 17 maj 2011

Norge

17 maj är Norges nationaldag och vi är inte sämre än att vi uppmärksammar det med att plocka fram några skivor från grannlandet i väst.

Norge är kanske mest känt för 80-talsbandet A-ha med brottarhitten "Take on Me", som finns med på diverse 80-talssamlingar. Vi har två av deras album från 2000-talet.



Det andra man förknippar med Norge är såklart Black Metal, den ondaste formen av hårdrock som blev ökand på 90-talet framför allt på grund av banden Burzum, Mayhem, Darkthrone, Emperor och Immortal som gjort denna fantastiska video:



På 00-talet kom en rad indie-band från Norge med akustiska duon Kings of convenience som spjutspets. Duons ena halva Erlend Öye visade också på sitt första soloalbum att han var intresserad av disco och house, en annan genre som varit stark i Norge på 00-talet. En norsk typ av house med influenser från krautrock, techno och fransk house representeras av Röyksopp men också hyllade producentduon Lindström & Prins Thomas, Björn Torske, Skatebård med flera. Denna typ av musik kallas i vissa sammanhang "Fjord-disco"


En norsk institution är rockbandet Turbonegro vars sångare Hank von Helvete varit sverigeaktuell som filmversionen av Cornelis. En annan norsk institution är indierockveteranerna Motorpsycho som gjort bångstyrig musik sedan 90-talet.

Avslutningsvis vill jag ta upp en av de mest kända klassiska kompositörerna Edvard Grieg vars "I bergakungens sal" är en av de mest spelade styckena alla tider. Möjligen lite uttjatad men ändå en klassiker!

Lite norsk musik i Spoitfy-form hittar du här.

1 kommentar:

Olle Ohlsson sa...

http://www.youtube.com/watch?v=HGvcdr1A0p0

Yes! Bästa norska discoburgaren på hur länge som helst! Todd Terje! Sorry att du saknas i texten ovan.