onsdag 1 december 2010

Julkalendern 1 December: Ramones - Merry Christmas, I don't wanna fight tonight

Ramones - Merry Christmas, I don't wanna fight tonight

Relaterat

Musikbloggen bjuder er på en mycket speciell julkalender, där Olle och Mattias varannan dag bjuder på en youtubevideo med en julsång i rock- hiphop- synt- metal- eller soulversion. Poängen är att bjuda på annorlunda julmusik än den som matas från radioapparaterna och uppmuntrar julhandel, att bjuda på något med hjärta och själ, eller åtminstone något roligt.

I lucka nummer 1 hittar vi inga mindre än Ramones med en julhälsning från 1989. Detta leder oss direkt till min huvudfrågeställning, nämligen: Hur gör man som tufft rockband en jullåt och kommer undan med det? Är det inte något töntigt, helylle, familjärt, kommersiellt och Disneyaktigt med julen som ett riktigt tufft rockband borde hålla sig borta ifrån?
Ett svar skulle kunna vara att Ramones har så mycket rockcreddigt fötroendekapital att de kommer undan med precis vad som helst. De gjorde exempelvis en musikal (Rock'n'roll highschool) redan 1979 vilket folk tyckte var fullt rimligt. Och de har ända sedan den otroligt tuffa debuten gjort några poplåtar om är så sockersöta att de nästan är julsånger (som I wanna be your boyfriend).
Dessutom har de ju samarbetat med Phil Spector, producenten som gett bjällerklang dess välförtjänta plats i popmusik. Steget till en julsång är faktiskt inte så stort för Ramones. Framför allt är Merry Christmas (I don't wanna fight tonight) en av de bättre låtarna under deras sena karriär. Och det är det denna julkalender ska handla om, youtubevideor med julsånger i rock- hiphop- synt- soul- eller metaltappning som faktiskt är bra (eller åtminstone roliga)
En helt ok tramsig video också:

Inga kommentarer: