torsdag 28 oktober 2010

Ingen artist är mer Halloween än Glenn Danzig

Ingen artist är mer Halloween än Glenn Danzig. Hans legendariska punkband The Misfits gjorde inte en utan två låtar på temat - "Halloween" och "Halloween II", den senare ska enligt myten vara inspelad i ett hemsökt hus. Misfits hela image byggde på serietidningar och skräckfilmer vilket märks på låttitlar som "Horror Business", "Astro Zombies" och "Night of the Living Dead". De var målade för att se ut som skelett på scenen och kallade sin speciella frisyr "devilock". Bandets symbol Crimson Ghost har blivit en del av populärkulturen och många vet nog inte att den "tillhör" ett punkband längre.


Se efter om Misfits - Collection 1 finns inne



När Misfits splittrades i början av 80-talet, bildade Danzig snart bandet Samhain, vilket är den keltiska benämningen på Halloween-högtiden. Bandet nådde inte samma kultstatus som Misfits eller den framgång han skulle nå som soloartist, men i ett sånt här sammanhang måste de ju nämnas!



Under 80-talet byggde Danzig mycket muskler och lärde sig sjunga ännu mer som en metalversion av Elvis och Roy Orbinson. Ett av hans smeknamn är Evil Elvis. Tillsammans med ett tunggungande hårdrocksband med klara bluesundertoner gjorde han comeback under eget namn 1988. Av någon anledning har vi inte Danzigs debut med hans mest klassiska låt "Mother" men jag bjussar på videon istället.



Ett av de roligaste livstecken vi fått av den mörke smörsångaren på senare tid är låten Thirteen som han från början skrev till Johnny Cash, som i Danzigs egen inspelning häromåret var med i soundtracket till filmen The Hangover.



Skivorna under sena 90- och 00-talet har varit lika delar metal och industri och mottagits med blandade reaktioner från fans och kritiker. Men den senaste, "Dethred Sabaoth" från i år är en återkomst till den tunga mörka rocken och den bästa på länge.

se efter om Danzig - Dethred Sabaoth finns inne 

Jag har sammanställt några klassiker med Misfits och Danzig i en spotifylista

Inga kommentarer: