tisdag 12 oktober 2010

Antony

Antony är en av 00-talets intressantaste artister och en av de största rösterna vi haft inom popmusik alls. Stora ord men jag tycker verkligen att han bär upp dem efter två fantastiska album - debuten "Antony & the Johnsons" och senaste "The crying light", samt en klassiker, "I am a bird now" från 2005. Antony är ju förresten en synnerligen biblioteks-aktig artist som gett ut sin nya skiva i samband med en bok, innehållande litterära texter och konstnärliga alster. Han är alltså något av vår generations Leonard Cohen (eller Ulf Lundell?) också! Dessutom, i dessa tider av intolerans och trångsynthet är det fantastiskt att världen tagit till sig en transsexuell artist med öppna armar, den första riktigt stora sedan Antonys idol och samarbetspartner Boy George.

Vid första anblicken är "Swanlights" en vacker, konstnärlig historia med mycket klassiska inslag, en logisk fortsättning på senaste "The crying light". Men den innehåller också en av Antonys mest direkta souliga poplåtar, den fantastiska "Thank you for your love":



Polarpristagaren Björk dyker upp på ett spår. Att nästa år ge detta pris som har en lite "dammig" prägel till en samtida konstnär som Antony vore förresten ingen dålig idé.

Inga kommentarer: