måndag 22 november 2010

Spotifylistor med dansmusik

Jag har försökt under mitt år här på Kungälvs stadsbibliotek att ta mitt folkbildande uppdrag på allvar och öka utbudet och den allmänna kunskapsnivån om elektronisk dansmusik. Bland annat då genom den där skivmontern som stått väääldigt länge nu... men varför inte slänga ihop några listor också!

Genreuppdelningen inom elektronisk musik tvistar de lärde om men de två stora blocken är ju house och techno.

Techno kommer från Detroit. Detroit har en speciell historia, bilindustrins nedläggning har gjort att innerstaden är ett stort ödelandskap med hög kriminalitet och övergivna byggnader. All musik från Detroit burkar sägas ha någon relation till bilindustrin. Den rytmiska motown-soulen och detroitrocken (som är den direkta föregångaren till punken) – Stooges och MC5, brukar beskrivas i termer av att det är rytmen från de löpande banden och ljuden från maskinerna. Techno tar denna liknelse fullt ut och Juan Atkins, Derrick May och Kevin Saunderson börjar använda terminologi från Science Fiction för att beskriva att de gör framtidens musik, musik för maskinerna och robotarnas tidsålder - standarden sätts med Model 500’s singel ”No UFO’s” från 1985. Men det är även musik som skapar liv i den döende innerstaden i Detroit – de övergivna husen omvandlas till klubbarna där den nya musiken hittar sin publik, en arbetslös och desillusionerad ungdom från innerstaden. Snart har ett globalt fenomen skapats. Minimal är en form av techno som precis som namnet antyder försöker göra dansmusik av så få ljud som möjligt. Under mitten av 00-talet var denna stil dominerande på dansgolven i Europa framför allt under inflytande av Berlin-DJ's som Ben Klock.

Spotifylista med techno och minimal här  


House utvecklades främst av DJ’n Frankie Knuckles på klubben the Warehouse i Chicago som spelade elektronisk disco, soul och italiensk disco (italodisco) och snart började göra egna remixer med framträdande 909. Detta skapade snart en egen musikstil. House har mer en direkt anknytning till soul och disco än techno som är mer besläktad med elektro och Kraftwerk. Där techno är maskinell och monoton är house svängig och soulig och har ofta stråk- och pianoslingor. Men framträdande i båda är 4/4 beatet och i house och techno brukar det gå någonstans mellan 110 och 130 slag i minuten (bpm). 


Spotifylista med house här

Dubtechno är en subgenre som jag själv brinner väldigt starkt för. Den är djup och meditativ och har inslag av ljudkonst samtidigt som den aldrig blir så intellektuell som ljudkonst ofta är. Skapades framför allt av Berlinbolaget Basic Channel på 90-talet och har burits in 00-talet av Detroit/Chicago-duon Deepchord samt engelska skivbolaget Modern Love. Känns igen på lågt tempo, brus och delay, delay och mer delay.


Techhouse är besläktad med minimal och var som populärast under första halvan av 00-talet. Det kan vara svårt att skilja den från ovan nämna genre men den har klart mer elektro-klanger, som tydliga analogsyntar och klart mer houseinfluens. En sak som brukar sägas vara utmärkande för Techhouse är en virvel med mycket noise (brus). Dessutom verkar det råda delade meningar om vad som är techhouse, men jag brukar säga house-iga grooves, retroanalogsyntar och den där skrapiga virveln.

Inga kommentarer: