måndag 20 september 2010

Dubstep på spotifysidan

Ni vet väl att Kungälvs bibliotek har skaffat en Spotifyprofil?

Vi har börjat med att posta en lista med nya släpp 2010 som finns på biblioteket, men jag tänkte också posta lite musik som inte finns på biblioteket av en eller annan anledning. En anledning kan vara formatet det släpps på. Dansmusik släpps ofta fortfarande bara på 12" vinyl och möjligen mp3. En del återutges på cd-samlingar men långt ifrån allt.

Därför kommer här en introduktion till Dubstep, en otroligt spännande engelsk musikstil som vunnit mark de senaste åren. Man kan inte säga att genren har någon särskild upphovsman men bland de namn som anses stilbildande brukar man nämna Skream, Digital Myztikz och Benga. En stor faktor i stilens genombrott är Radio 1-DJn Mary Anne Hobbs (som f.ö. spelade på Way Out West i år).

För att enkelt få en uppfattning om hur stilen låter, lyssna på "Night" med Benga och Coki


Det största namnet är kanske Burial som nominerades till det tunga engelska Mercury-priset för sitt andra album "Untrue". Burial ligger på dubstep-bolaget Hyperdub men jag tycker det är osäkert om musiken verkligen är dubstep, snarare bara väldigt bra dansmusik.

 

Dubstep är inlfuerad av Jamaicansk dub och dansmusikstilar som 2-step och drum'n'bass (på senare tid även minimal techno) och dess mest tydliga kännetecken är en nästan skallknäckande djup bas. Tempot är kan man säga både snabbt och långsamt, en komplicerad rymtik som går i "halvtakt". Den speciella "wobble-basen" bygger på en rad digitala filter (bandpass!), som vi inte ska gå in på hur de fungerar här. Den fungerar givetvis bäst på ett jättestort soundsystem på hög volym i en klubb där den fysiska upplevelsen av basen kommer till sin rätta, men det är nog så mysigt i ett par bra hörlurar.

Nu till spotifylistan!

Inga kommentarer: